Klimaatneutrale Animatie Video’s vanaf 2017

Wij, Luuk en Koen, geven graag wat terug aan de wereld. Óf klimaatverandering bestaat is inmiddels al lange tijd geen vraag meer, maar een feit (voor de meeste dan #DonaldTrump). Lees hieronder hoe wij vanaf 2017 klimaatneutraal animatie video’s gaan produceren...!

Animatie Producenten met hart voor het milieu

Veel bedrijven, organisaties en producten hebben een ‘Carbon Footprint’. Deze Carbon Footprint is de totale hoeveelheid broeikasgassen die uitgestoten wordt. Van toiletgebruik van je werknemers tot aan de productie van de verpakking van je product. Het is als bewuste ondernemer belangrijk om vooraf na te denken over de uitstoot van de dienst of het product dat je levert. Deze uitstoot, hoe groot of klein ook, draagt bij aan de klimaatverandering die op het moment gaande is. Realistisch (en pessimistisch) gezien; tientallen diersoorten sterven uit, het poolijs smelt, landen komen onder water te staan, droge plekken worden nog droger en ga zo maar door. 

Produceer uitstoot neutrale animatie video's
Jouw uitstoot draagt bij aan de klimaatverandering.

Daarentegen zijn er tegenwoordig ook heel veel goede initiatieven die klimaatverandering tegengaan. Hierbij kun je denken aan Elon Musk, het grote brein achter Tesla, die met een ‘gigafactory’ het tekort aan goede batterijen voor de opslag van goede stroom probeert op te lossen. Ook kun je denken aan Leonardo Di Caprio die met 'Before the Flood' (ondanks de flinke Amerikaanse tint die de documentaire had) heeft gezorgd voor meer bewustwoording onder mensen. Deze twee populaire voorbeelden zullen beide op hun eigen manier  klimaatverandering tegengaan, maar ook op kleine schaal gebeurt er veel.

 

Animatie video's hebben ook een 'Carbon Footprint'. Bij Fiks Film nemen we in 2017 een aantal stappen om te voorkomen dat de productie van onze animatie video's onverhoopt bijdraagt aan de klimaatverandering. Hoe doen we dat? Met behulp van advies van Mart van Kuijk, consultant bij Sustainalize.

Door de animaties het bos niet meer zien

Om te corrigeren voor de CO2 uitstoot (emissies) waar wij als video producenten verantwoordelijk voor zijn, gaan wij bomen 'behouden'. Dit zullen wij doen door een financiële bijdrage te leveren aan een project dat strijdt tegen de ontbossing van de Amazone. De bomen die wij hiermee behouden zullen de hoeveelheid CO2 die wij als bedrijf uitstoten neutraliseren.

Produceer animatie video's klimaatneutraal om de bossen te redden
Red de bossen; Wordt klimaatneutraal!

Als StartUp animatie bedrijf zijn wij gevestigd bij StartUp Nijmegen (SUN). Vanuit SUN verrichten wij al onze werkzaamheden. Wij gaan op de fiets naar ‘kantoor’ en gaan op de fiets weer terug naar huis. Bij SUN maken wij gebruik van gas (in tijden van kou), elektriciteit (in deze donkere dagen) en water (voor de grote boodschap). Wij hebben, met behulp van Mart een simpele berekening gemaakt om erachter te komen wat ons aandeel is in de CO2 uitstoot bij SUN. We kunnen helaas niet voor alle ondernemers bij SUN corrigeren. Wel hopen we dat velen ons voorbeeld gaan volgen!

Willen jullie meer of minder bomen?

Om te corrigeren voor onze uitstoot als animatie bedrijf zullen wij in 2017 mee helpen met het financieren van dit project. De Amazone is het grootste regenwoud op aarde met een enorme biodiversiteit; 10% van alle diersoorten op aarde leeft in de Amazone. Het project waar wij aan meebetalen, investeert via de lokale bevolking in het behoud van het regenwoud. 'Landgraaiers' worden weerhouden van het kappen van oerwoud en locals worden opgeleid tot bosbeheerders. De behouden bomen zullen er uiteindelijk voor moeten zorgen dat ons bedrijf Fiks Film klimaatneutraal is! Hoe tof is dat? Ook zijn we (bij onze kennis) het eerste klimaatneutrale animatie bedrijf in Nederland en wie weet veel verder!

Daarnaast zullen wij onze producten (afgeronde animatie video’s) bij opdrachtgevers aanbieden op USB-sticks die zijn gemaakt van gerecycled papier. Een kleinigheidje misschien, maar alle beetjes helpen!

Wij willen graag Mart bedanken voor zijn deskundige advies. Als jullie vragen hebben of vergelijkbaar advies willen, kunnen jullie altijd even bij ons aan de bel trekken.

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Pepijn (dinsdag, 17 januari 2017 12:11)

    Geweldig initiatief heren! Keep up the good work!

  • #2

    Henk van Heeskens (dinsdag, 24 januari 2017 08:25)

    "A small step for a man a giant leap for mankind".