Tips voor het maken van een doeltreffende animatie video

Een doeltreffende animatie video maken doe je niet zomaar. Tijdens het gehele proces moet je met veel factoren rekening houden. In dit artikel zullen al deze factoren in het kort toegelicht worden. Zo krijgen jullie een kijkje in ons proces...


De animatie video van begin tot eind

Tips voor het maken van een animatie video.
De ontwikkeling van een animatie karakter

1. Bepaal je doelgroep en de boodschap

Het is erg belangrijk om je doelgroep te bepalen. Dit doe je voordat je aan de slag gaat met het schrijven van een script. Je moet je verplaatsen in die doelgroep. Waar bevindt de doelgroep zich, wat zijn de problemen die je doelgroep nu ervaart en hoe ga jij die problemen met jouw product of bedrijf oplossen? Ook kun je aan de hand van je kennis over de doelgroep bepalen waar de animatie het best tot zijn recht komt. Bijvoorbeeld op Facebook of Twitter. Wat prikkelt de doelgroep het meest? Een eenvoudige animatie, of toch juist een complexe animatie met vakjargon? Dit zijn veel vragen om te beantwoorden.

 

Als je de doelgroep duidelijk hebt moet er een heldere boodschap geformuleerd worden. Wat wil je deze doelgroep precies meegeven? Wil je ze informeren? Wil je ze overhalen een aankoop te doen? Of wil je slechts je bedrijf op een pakkende korte manier voorstellen.

 

Tip 1: Denk na over het doel van je video. Een enkel doel is vaak al meer dan genoeg. Probeer je te focussen op de rode draad: Keep It Simple Stupid (KISS).


2. Maak een pakkend script en storyboard

Als je de doelgroep en de boodschap helder voor ogen hebt ga je over tot het ontwikkelen van een pakkend script. Hierbij wordt ook meteen de tekst voor de stemacteur geschreven die later de voice-over in zal spreken. Een tekst moet makkelijk te begrijpen zijn voor de doelgroep. Hierbij moet je vakjargon, waar nodig, proberen te vermijden. Besef je dat niet iedereen de kennis heeft die jij op dat moment hebt.

 

Vanuit een sterk script wordt vervolgens het storyboard ontwikkeld. In dit storyboard zul je in een tiental beelden duidelijk maken wat uiteindelijke in de animatie te zien zal zijn. Op dit moment krijg je al een goed beeld van het eindproduct.

 

Tip 2: Je kunt eerst een 'geschreven storyboard' maken. Dit houdt in de je eerst onder woorden brengt wat je uiteindelijk wilt gaan illustreren. Zo krijgt de opdrachtgever al een eerste idee van de animatie en voorkom je dat je onnodig veel uren steekt in het corrigeren van je illustraties.

3. Kies een stijl

De stijl van de animatie geeft de animatie een bepaalde feeling. Je kunt hierbij kiezen voor een cartoon-achtige stijl of een meer realistische stijl. Voor de GGD kiezen wij bijvoorbeeld voor een toegankelijke stijl met open karakters, omdat het een organisatie is die met mensen werkt. Daarnaast kan de huisstijl van de betreffende klant worden overgenomen. Op die manier kun je goed aansluiten bij de rest van de branding van een bedrijf of organisatie.

 

Tip 3: Breng de opdrachtgever al voordat je gaat illustreren op de hoogte van de stijl. Op die manier krijgt ook de opdrachtgever een gevoel bij de animatie en komt de animatie voor hem of haar al enigszins tot leven.

4. Liever kort dan lang

Mensen hebben tegenwoordig steeds minder tijd en daarom is de spanningsboog van een gemiddeld mens erg kort. Zorg ervoor dat je animatie niet veel langer dan 60 seconden duurt. Dit is vooral belangrijk bij verkoop- of wervingsvideo's. Voor het uitleggen van bijvoorbeeld een intern bedrijfsproces voor je medewerkers kan een animatie wel langer dan die ene minuut zijn. 

 

Tip 4: Zorg ervoor dat je de duur van je animatie baseert op het doel van de video. Er zit hier een groot verschil tussen uitleganimaties en bedrijfsanimaties.

5. Kies de juiste stemacteur

De stemacteur spreekt je doelgroep toe. Zorg dat deze bij de doelgroep en de boodschap past! Via een site als Voicebooking heb je de keuze tussen 30 verschillende Nederlandse voice-overs. Daarnaast zijn er ook een tal van internationale voice-overs beschikbaar.

 

Tip 5: Een goede voice-over bepaald de kwaliteit van je video. Geef hier liever iets teveel geld aan uit dan iets te weinig.

6. Animeer het geheel en voeg alles samen

Als alle vorige stappen zijn voltooid kan de gehele animatie in elkaar gezet worden. Zorg er bij het animeren voor dat je beelden en bewegingen snel afwisselt. Op die manier houd je de aandacht van de doelgroep langer vast.

 

Ook voeg je tijdens deze stap de voice-over, audio en geluidseffecten toe. Probeer in de gaten te houden dat alle audiokanalen goed 'afgemixt' zijn en dat de voice-over duidelijk en helder te verstaan is. 

 

Tip 6: Vlotte afwisselingen zorgen ervoor dat minder kijkers afhaken tijdens het kijken van de video.

7. Lanceer de animatie

 

Lanceer de video op het juiste platform. Hierbij moet de doelgroep natuurlijk bereikt worden. Je kunt SEO niet alleen op websites toepassen, maar ook op video's op bijvoorbeeld Facebook en YouTube. Hier zullen wij later een blog over schrijven. "Stay tuned..."

 

Ook scoren met een animatie video?